Salı, Temmuz 12, 2005

1. E/İM Kurultayı Sonuç Bildirgesi

29 Kasım 1997 tarihinde Makina Mühendisleri Odası adına İzmir Şubesi yürütücülüğünde İzmir'de İsmet İnönü Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ENDÜSTRİ-İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ KURULTAYI'nda 2 oturumda 10 bildiri sunulmuş, Kurultay kapsamında 2 panel gerçekleştirilmiştir. Kurultayı Endüstri - İşletme Mühendisleri ve Endüstri - İşletme Mühendisliği öğrencilerinin çoğunluğunu oluşturduğu 403 kişi izlemiştir.

2. E/İM Kurultayı Sonuç Bildirgesi

II. Ulusal Endüstri- İşletme Mühendisliği Kurultayı 20 Kasım 1999 tarihinde DSİ Konferans Salonu-ANKARA’da Makina Mühendisleri Odası tarafından gerçekleştirilmiştir. Kurultay boyunca 3 ayrı oturumda 9 adet bildiri sunulmuştur. Kurultayda “Uzmanlık Alanlarımız Ve Toplumsal Sorumluluklarımız” başlıklı bir panel gerçekleştirilmiştir. Kurultay açılışında 17 Ağustos Depreminde yitirdiğimiz insanlarımızın anısına bir slayt sunumu yapılmıştır. Kurultay boyunca depreme ilişkin fotoğraf sergisi oluşturulmuştur.

3. E/İM Kurultayı Sonuç Bildirgesi

Makina Mühendisleri Odası adına Kocaeli Şubesi Sekreteryalığında 19-20 Ekim 2001 tarihlerinde Kocaeli Üniversitesi Derbent Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Uygulama Oteli Salonunda gerçekleştirilen Kurultayda; sunulan Bildiriler ile yapılan panelde ortaya çıkan görüş ve öneriler sonucu hazırlanan Sonuç Bildirgesi kamuoyuna duyurulmaktadır. Yaşanan teknolojik gelişmeler Endüstri-İşletme Mühendisliğini dünyada ve ülkemizde son yıllarda en çok konuşulan meslek disiplini haline getirmektedir. Farklı mühendislik disiplinleri ve sosyal bilimcilerle bir arada çalışma zorunda olan ve farklı disiplinlerden insanlarla sürekli temas halinde olan Endüstri Mühendisliği, o disiplinlerin özelliklerini kavramak ve yeni perspektife sahip olmak için bütünü görmek durumundadır.

4. E/İM Kurultayı Sonuç Bildirgesi

"Makina Mühendisleri Odası adına Denizli Şubemiz sekreteryalığında, 12-13 Aralık 2003'de Denizli Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen IV. Endüstri-İşletme Mühendisliği Kurultayı'na 500'e yakın kişi katılmıştır.
Kurultay boyunca;
  • Kalite Yönetimi,
  • Mesleki Profil 1 ve 2,
  • EİM Uygulamaları,
  • Proje Yönetimi,
  • EİM Eğitimi,
  • Üretim Yönetimi 1 ve 2
başlıklarında 8 ayrı oturumda 28 bildiri sunulmuştur. Ve yine kurultay'da EİM için çalışma alanları ve çalışma koşulları ile EİM'lerin gelecekte alacağı roller başlıklı 2 panel gerçekleştirilmiştir.

Pazartesi, Temmuz 11, 2005

İlk E/İM Kurultayına Giderken...

Önceki yıllarda MMO için emek harcamış biri olarak, harcadığım emeğe yazık olmasın diye 1996’da fabrikasyon bir işe kalkıştım: TMMOB’ye bağlı Makina Mühendisleri Odası’nın Endüstri ve İşletme* Mühendisliği Meslek Dalı Ana Komisyonu Yürütme Kurulu’na aday olup seçildim. Bir yıl kadar da başkanlığını yaptığım bu kurul aracılığı ile Endüstri Mühendisleri Odası’nın kurulmasını sağlayıp orada oluşturacağımız örneğin yaratacağı heyecanla TMMOB’yi de güncel, kapsayıcı ve etkili bir meslek örgütü kimliğine doğru ittirebileceğimizi umdum.
Kaba bir plan üzerinden yürüyüp büyük bir çaba harcadık. Merkezinde 50-60 kişilik bir grupla ülke ölçeğinde (hep Batı’da kaldıysak da) bazı etkinlikler yürüttük.Yaygın bir anketle durum tespiti yaptık. Anket sonuçlarını 3 bildiri ile YA/EM ‘96’da sunduk. Odada EM bölümleri ile ilgili bir veritabanı oluşturduk. (Ülkedeki EM sayısı hakkında hala yaklaşık bir şeyler söylenebiliyor olması bu çalışma sayesindedir.) Girişip başaramadığımız hatta elimize yüzümüze bulaştırdığımız işler de oldu. Bunların en başarısızı ise E/İM Kurultayıdır. Oda tarafından bakıldığında ise etkinlik listesinde önemli bir kayıt olarak “değerler” hanesini süsler.

Pazar, Temmuz 10, 2005

Endüstri Mühendisliği Alanında Uzmanlık Sınıflandırmaları

En son E/İM Kurultayı Danışma Kurulu Toplantısına gitmeden önce endüstri mühendisliği konularının nasıl sınıflandırılabileceği üzerine bir kez daha değerlendirme yapma ihtiyacı duydum. Eski/yeni YAEM’lerdeki sınıflandırmalardan, yerli/yabancı bölümlerin web sayfalarından yararlanmaya çalıştım. Bu arada ANSI (American National Standards Institute) kökenli iki kaynakta aşağıdaki sınıflamalara ulaştım. İlk bulduğum ANSI’nin EM terminolojisi üzerine bir sınıflandırmasıydı; şöyle oluşmuştu: